När vi på SaaS Innova tar oss an ett projekt, ser vi alltid till att grunden är stabil – och det börjar med att noggrant förstå kundens behov. För Sellamigo, som är verksamma inom hästindustrin, blev behovsanalysen en avgörande del av projektets tidiga faser. Under ledning Mårten, samlade vi in djupgående insikter som hjälpte oss att bygga ett system som möter både dagens och framtidens krav.
Att identifiera behoven
Sellamigos mål var tydligt från början: de ville skapa ett system där hästägare kunde registrera sina sadlar, markera dem som stulna vid behov, och därigenom försvåra för tjuvar att sälja vidare stulna sadlar. Systemet skulle dessutom erbjuda kopplingar till försäkringsbolag och skapa en form av digital grannsamverkan. Genom att bygga detta nätverk kunde sadlar som markerats som stulna snabbt flaggas i systemet, vilket gjorde dem svårare att sälja vidare på andrahandsmarknaden.
Det blev tidigt uppenbart att säkerhet, enkelhet och skalbarhet skulle vara avgörande komponenter i detta projekt. För att säkerställa att alla perspektiv togs med, inledde vi processen med workshops tillsammans med Sellamigos team, där vi undersökte deras verksamhet i detalj. Genom dessa workshops kunde vi få en djupare förståelse för vilka funktioner som behövdes och hur de skulle användas i praktiken.
Kravinsamling och prioritering
Nästa steg i processen var att noggrant samla in alla krav. För att se till att inget lämnades åt slumpen, bröt vi ner projektet i mindre delar och prioriterade funktionerna utifrån Sellamigos mål.
De viktigaste funktionerna vi identifierade under denna fas var:
Slutresultat: En tydlig kravspecifikation
Efter att ha genomfört en detaljerad behovs analys och insamling av krav hade vi en solid specifikation att arbeta utifrån.Dokumentet fungerade som en karta över vad systemet skulle behöva hantera och hur det skulle stötta Sellamigos långsiktiga mål. Genom att lägga grunden på detta sätt, och med noggrant arbete, kunde vi säkerställa att projektet rörde sig i rätt riktning från start.
Nästa steg blev att omvandla dessa krav tillfaktiska designlösningar – en process vi kommer att beskriva i nästa inlägg.